WordPress 2.7: De 10 beste nieuwe features

Wordpress 2.7 dashboardOp 1 november 2008 werd de eerste publieke beta van de nieuwe wordpress 2.7 blog software vrijgegeven en natuurlijk moest ik die even onder de loep nemen. De nieuwe versie van wordpress komt met een volledig aangepast en herschikte admin interface. Het vertrouwde horizontale menu is nu vervangen door een verticaal menu, dit voelt eerst wat onwennig aan, maar eens je gewoon bent het nieuwe Ajax gestuurd menu, vind je toch snel de zaken die je nodig hebt terug.

Er zijn een heleboel nieuwe features toegevoegd in het admin gedeelte, veel van deze zaken waren al mogelijk door het installeren van verschillende wordpress plugins, maar nu zitten de belangrijkste direct standaard bij je wordpress geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat het wordpress pakket out of the box nog heel wat krachtiger is geworden.

De finale versie van wordpress 2.7 wordt verwacht eind november, nog even spannend afwachten dus!

En dan nu, de 10 beste nieuwe features van wordpress 2.7!

1. Mass-edit, in bulk bewerken van blog berichten en pagina’s
Met de mass edit kan je in één keer meerdere blog berichten of pagina’s bewerken, je kan tags toevoegen, categorieën gaan aanpassen, de auteur wijzigen of het bericht sticky maken. Dit maakt het beheren van je posts en pagina’s een stuk makkelijker.

2. Gepagineerde reacties

Beheerders weten het maar al te goed, de reacties op je beste blog posts kunnen ellenlang worden, daarom is er nu een optie geïntegreerd in de wordpress blog waardoor reacties automatisch gepagineerd worden. Je kan via de instellingen instellen hoeveel reacties je per pagina wil toestaan en de rest regelt wordpress.

3. Quickedit
Quickedit vind je bij het bewerken van berichten. Het is mogelijk om via de Quick edit knop een bericht snel te gaan aanpassen, wil je bijvoorbeeld de categorie, de auteur, sticky of niet, enz gaan aanpassen, dan kan dit heel snel, zonder dat de pagina moet herladen via de Quick edit optie. Wil je echter ook de inhoud van je post bewerken, dan kan je enkel met de standaard bewerk pagina verder.

4. Quickpress
Het is mogelijk om direct vanuit het nieuw gestijlde dashboard (zie lager) een blog bericht te maken. Dit lijkt me vooral handig wanneer je een korte snelle post wilt plaatsen, of je bijvoorbeeld een idee hebt voor een blog bericht dat je snel wil bewaren om er dan later een mooi artikel rond te schrijven.

5. Recente drafts op het dashboard
Om je drafts nooit meer uit het oog te verliezen is er nu op je dashboard een mooi kadertje voorzien waarin je je laatste drafts kunt bekijken. Vroeger moest je eerst een aantal keer klikken vooraleer je effectief je laatste drafts had gevonden, maar nu kun je ze dus makkelijk via je dashboard rechtstreeks bereiken.

6. Reageren op reacties vanuit adminpaneel
Een zeer goeie feature die menig beheerder zal doen juichen. Je kan nu rechtstreeks op de laatste reacties reageren direct vanuit je beheer paneel. Zo kan je tijdens het wissen van ongepaste reacties ook direct antwoorden op de leuke.

7. Sticky posts
Via een vinkje kan je nu je berichten sticky maken, dit was vroeger ook reeds mogelijk via een plugin, maar zit nu in de core ingebakken. Een post sticky maken wil zeggen dat hij steeds bovenaan op je homepage blijft staan. Heb je een onmisbaar aankomend event, of een belangrijke mededeling voor je bezoekers, plaatst dan dan voortaan in sticky status.

8. Threaded reacties
Threaded reacties is nog een aanpassing van het reactie systeem van wordpress. Het maakt het makkelijker om bepaalde reacties in threads te plaatsen en te nesten waardoor alles meer georganiseerd kan verlopen. DIt was reeds mogelijk via een plugin vroeger, zit nu ook in de core, maar staat standaard wel af. Je kan het vinden onder Instellingen > Reacties.

9. Modulaire dashboard
Met het dashboard kun je onmiddellijk een blik werpen op je blog. Het dashboard maakt het beheer van je blog een stuk makkelijker en stelt je in staat om makkelijk nieuwe content te publiceren. Je kunt direct beginnen met een blogpost te tikken via de eerder besproken QuickPress, de laatste reacties op je blogs bekijken, je onafgewerkte blogposts zul je ook niet meer uit het oog verliezen en ook krijg je een mooi overzicht van enkele statistieken van je website. Dit nieuwe dashboard heeft je dus heel wat te bieden, en bovendien kun je nog zelf bepalen wat je erop te zien krijgt, want het dashboard is zoals vele andere pagina’s volledig modulair opgebouwd, via de Screen Options (Scherm opties) knop kan je makkelijk zelf blokken zichtbaar maken of verbergen. Je kan makkelijk de blokken verslepen naar een nieuwe positie en eventueel standaard ingeklapt maken.

10. Automatische updates
Je hoeft niet langer manueel telkens je wordpress gaan updaten wanneer ze terug een nieuwe versie uitbrengen. Vanaf WordPress 2.7 kan dit namelijk automatisch met een druk op de knop. Deze functionaliteit was al enige tijd bij plugins aanwezig, maar heeft nu ook eindelijk zijn weg gevonden naar de core van WordPress. Onder Tools > Bijwerken vind je de automatische update functie terug. Zoals je daar ook kunt lezen is het wel aangeraden om eerst je database te backuppen. Dat is trouwens een feature die standaard aanwezig zou moeten zijn bij de automatische update, naar gebruiksvriendelijkheid toe zou de upgrade tool automatisch zelf een backup opzij moeten plaatsen, zodanig dat je bij fouten makkelijk een vorige versie kunt terug plaatsen.

Dus algemeen gezein heeft wordpress toch wel een ferme upgrade gekregen, met de nieuwe backoffice had ik het zelfs eerder versie 3 durven noemen in plaatst van 2.7 . Aangezien de software momenteel toch nog steeds in beta is, kijk ik met spanning uit naar de officiële release van 2.7

Voor degene die niet kunnen wachten en de beta alvast even willen uit proberen, download wordpress 2.7 beta 3.

One comment

  1. Pingback: WordPress 2.7 “Coltrane” | WebGeek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top