WordPress 3.0: de beste nieuwe features

WordPress 3.0 komt er aan, de nieuwsgierigen kunnen alvast de beta versie 2 van wordpress 3.0 downloaden. Maar voor diegenen die niet kunnen wachten tot de nieuwe wordpress officieel gereleased is, hier alvast een opsomming van de beste nieuwe features.

 1. Custom post types
  Met de nieuwe mogelijkheden van de custom post types zet WordPress een stap verder in de richting van CMS systemen. Met deze optie die gelijkaardig is aan de custom types die je kunt aanmaken in Drupal, kan je zelf je eigen inhoud types aanmaken. Vroeger had je standaard het content type post en het type page, nu kun je bijv een type auto aanmaken en bepalen welke velden voor dat inhoudstype beschikbaar moeten zijn voor de gebruiker. Er bestonden al plugins voor WordPress zoals flutter die deze functionaliteit invoerden, maar dat het nu standaard in wordpress zit ingebakken vind ik wel een hele grote verbetering.
 2. Menu management
  Deze verbetering wijst er toch ook op dat WordPress zich meer als CMS wil gaan profileren, met het menu management kan je via de admin zelf menu’s gaan samenstellen en organiseren. Deze menu’s kan je dan toevoegen in je template. Waar je vroeger louter met categorieën een menu kon tevoorschijn toveren, zal deze nieuwe feature ervoor zorgen dat het menu beheer een pak flexibeler word.
 3. Custom taxonomieën
  Taxonomieën zijn eigenlijk verzamelingen. In de huidige wordpress kennen we hierbij de tags en de categorieën, maar in wordpress 3.0 is het nu mogelijk om zelf je eigen taxonomieën aan te maken.
 4. Nieuw standaard thema
  Kubrick was al jaren de theme die je er bij je wordpress installatie bijkreeg, daar komt nu verandering in, er is een nieuwe theme Twentyten die het uitzicht van een standaard blog een pak de hoogte zal injagen. Daarnaast is de template qua code en structuur een pak beter en ook op SEO vlak zit deze template heel goed in elkaar.
 5. Multi site
  Vroeger had je naast de standaard versie van wordpress ook nog WordPress MU of Multi User, met deze versie kon je meerdere blogs beheren met dezelfde WordPress installatie. Deze functionaliteit zit nu standaard in de nieuwe wordpress 3.0 ingebakken.

Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere wijzigingen op komst, zo is er een koppeling met wp.me, die automatisch je urls verkort, en nu kan je ook bij de installatie je eigen login en paswoord kiezen, wat vroeger niet het geval was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven