Adsense en paid links

Deze week stond ik even voor een toch wel belangrijk vraagstuk, mag je Google Adsense en betalende advertenties of paid links op dezelfde website of pagina gebruiken? Ik vond al snel de nodige antwoorden op mijn probleem en heb mijn bevindingen voor jullie even op een rijtje gezet.

Stel je even de volgende situatie voor: je hebt een aantal web projecten die eerder aan de kleine kant zijn met een relatief klein aantal bezoekers, de inkomsten van deze sites die je via Adsense genereert zijn recht evenredig met het aantal bezoekers en dus ook niet zo bijster veel. Daarom zou het aanbieden van betalende advertentie ruimte aan derden, naast de adsense blokken, een goeie oplossing kunnen zijn om je inkomsten wat aangenamer te maken. Maar bega je dan geen overtredingen op het programmabeleid van Google Adsense?

Eerst en vooral een woordje meer uitleg over paid links, betalende links en advertenties. Dit zijn links die je op je websites plaatst naar de website van de betalende firma(‘s).  Deze links kunnen in de vorm van banners, logo’s of gewoon links in een artikel zijn. Wat het zal kosten aan de adverteerder om de advertenties weer te geven of de paid links op te nemen op jouw website hangt af van het type campagne dat je wenst te starten. De kostprijs kan bepaald worden per keer dat er op de advertentie geklikt word, CPC (cost per click), maar ook per keer die weergegeven word, CPI (cost per impression). Er kan bijvoorbeeld ook een vast maandelijks bedrag afgesproken worden.

Mogen Adsense en Paid links of advertenties op dezelfde pagina gebruikt worden? Hierop is het antwoord simpelweg, ja! In het programmabeleid van google staat er duidelijk omschreven dat concurrerende advertenties en services mogen worden gebruikt, tenzij die qua lay-out en kleuren op de google advertenties of zoekvakken zouden lijken, dan is dit niet toegestaan.

U mag zelf advertenties op uw site verkopen, maar het is uw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat deze advertenties niet verward kunnen worden met Google-advertenties.

Maar, en ja er is een maar, je moet heel erg voorzichtig zijn wanneer je met betalende advertenties of paid links op je website wil starten. Dit heeft niets meer te maken met de adsense advertenties, maar louter met je positie in de zoekresultaten. Google verbiedt het namelijk om zomaar betalende links op je website te plaatsen, doe je dit toch, dan kan je een penalty krijgen van google en kan het best zijn dat je website niet meer gevonden zal worden. Deze maatregel heeft google (en ook andere zoekmachines) ingevoerd omdat er vroeger misbruik werd gemaakt door sites met een hoge pagerank. Zij verkochten link ruimte aan bedrijven, die door een link naar hun website te krijgen, ook een betere pagerank kregen en dat is verboden.

Er zijn echter ook webmasters die paid links willen plaatsen zonder misbruik te maken van dit systeem, en hiervoor heeft google zelf een oplossing aangeboden. Als je betalende advertenties op je website plaats, of je plaatst een betalende link naar een ander bedrijf, zorg er dan zeker voor dat er in de <a> tag een rel=”nofollow” attribuut is toegevoegd. Als de zoekrobot dan langskomt op je website, dan weet hij perfect welke links hij wel en welke hij niet moet volgen. Op die manier zullen de betaalde links niet gevolgd worden door de zoekrobots en zal er ook geen pagerank doorgegeven worden aan die websites.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top