Facebook applicaties ontwikkelen

facebook-applicatiesFacebook heeft al meer dan 180miljoen actieve gebruikers en dat aantal stijgt nog dagelijks. Een facebook applicatie is dan ook de ideale manier om je merk of product tot bij die gebruikers te brengen. Het grote voordeel van zo een applicatie te ontwikkelen is dat je er een groot aantal mensen mee kunt bereiken, mensen die het installeren kunnen de applicatie dan nog eens doorsturen naar hun vrienden, en al snel heb je enkele duizenden gebruikers van je applicatie.

Wat moet je kunnen om een facebook applicatie te maken?

Er zijn verschillende manieren om een facebook applicatie te ontwikkelen.Applicaties ontwikkelen op facebook is vrij eenvoudig als je enige kennis hebt van PHP, Ruby on Rails of om het even welke programmeertaal waar een Facebook API voorhanden is. Verder heb je best een algemeen beeld van het internet en de verschillende basis technologiën waarmee sites gemaakt kunnen worden zoals CSS, HTML en SQL. Weet je hier al alles over dan ben je al een hele stap dichter bij de ontwikkeling van je eerste facebook applicatie.

Een applicatie bestaat uit 3 grote onderdelen, namelijk de Facebook API, FBML (Facebook Markup Language) enFQL (Facebook Query Language).

 1. Facebook API
  De Facebook API is een tussenlaag tussen je applicatie en de facebook database. Met behulp van deze tussenlaag kan je makkelijk verschillende gegevens opvragen uit de database, zoals bijvoord de vrienden van de huidige gebruiker, maar je kan de API ook gebruiken om berichten te publiceren naar de gebruiker zijn profiel pagina.
 2. FBML (Facebook Markup Language)
  Met de FMBL kan je gegevens uit Fb in je applicatie laten zien zoals bijv de username van de momenteel ingelogd gebruiker. Daarnaast ondersteund FBML ook bepaalde controles om na te gaan of een gebruiker wel toegang mag hebben tot bepaalde gegevens.
  Bijkomend voordeel is dat je applicatie qua look en feel zeer makkelijk integreert in fb. Met bijv kan je op elke pagina een commentaarbox in de facebookstijl tevoorschijn toveren. Elke commentaarbox geef je een uniek ID waarmee facebook kan bijhouden bij welke pagina van je applicatie de comments horen.
 3. FQL (Facebook Query Language)
  Is een variant op SQL en dient om op een makkelijke manier data uit de facebook database te kunnen halen. De facebook APi werkt eigenlijk met FQL om de gegevens uit de database op te halen, maar je kan de queries ook zonder API gebruiken om zo iets meer controle te krijgen over de gegevens die je wil opvragen en een manier te hebben om zaken die niet in de API voorzien zijn toch te kunnen opvragen.

Hoe maak je succesvolle facebook applicaties?

Echter niet elke facebook app wordt een grote hit, er zijn enkele richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van een succesvolle tool.Om een succesvolle applicatie te maken op facebook moet ze infeite voldoen aan één van deze peilers:

 1. Mensen met elkaar in contact brengen, bijv op basis van hobby of mensen die bijvoorbeeld naar een zelfde streek op reis gegaan zijn zouden met behulp van een facebook applicatie met elkaar in contact kunnen gebracht worden.
 2. Daarnaast moeten facebook applicaties een meerwaarde hebben, er moet een functie inzitten die gebruikers kan helpen met bepaalde taken, bijvoorbeeld de alom vertegenwoordigde verjaardagskalenders zijn een goed voorbeeld van een applicatie met een meerwaarde.
 3. Mensen moeten vooral geneigd zijn om terug te komen naar je applicatie, de applicatie moet hen aanspreken om terug te komen. de mensen moeten geneigd zijn om regelmatig eens terug te komen om te kijken of er al nieuwe content is toegevoegd, of bijvoorbeeld bij spelletjes wordt er vaak met een vorm van credits of energie gewerkt die zich automatisch ter na enige tijd hervuld.

Een facebook applicatie maken is dus vrij eenvoudig, een succesvolle facebook applicatie maken dat is al een pak moeilijker. In een volgende post zal ik aan de hand van een voorbeeld laten zien hoe je zelf een facebook applicatie kan ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven