Lokaal een url koppelen met je hosts file

Lokaal een webserver opzetten om een web applicatie te ontwikkelen is zeer eenvoudig. Je wil vaak net dezelfde lokale ontwikkel omgeving opzetten als de omgeving waar je applicatie live zal komen te staan. De applicatie komt dan vaak op een url als deze te staan: http://localhost/mijn-project/. Dit wijkt uiteraard af van de uiteindelijke domeinnaam waar je applicatie op komt te staan, maar het is dus mogelijk om een URL te koppelen aan je lokale server door middel van het hosts bestand. De domeinnaam is dan enkel lokaal op je PC gekoppeld aan je webserver aangezien de hosts file een bestand is met lokale instellingen.

Met de hosts file kun je een domeinnaam aan een bepaal IP adres koppelen, zo kun je bijv www.google.be aan je lokale server koppelen. Om het bestanden moet je wel even de windows verkenner in duiken, het bestand kan je hier terug vinden: c:\windows\system32\drivers\etc\hosts. Je kan het best openen met notepad, dreamweaver of een andere teksteditor. Een hostfile ziet er standaard als volgt uit:

# Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a ‘#’ symbol.
#
# For example:
#
#      102.54.94.97     rhino.acme.com          # source server
#       38.25.63.10     x.acme.com              # x client host

127.0.0.1       localhost
::1             localhost

Wil je bijvoorbeeld www.mijnsite.be koppelen aan je lokale webserver, dan voeg je gewoon een nieuwe lijn toe met volgende tekst:
127.0.0.1   www.mijsite.be

Wanneer je dan naar www.mijnsite.be surft, dan kom je terecht op je lokale webserver. Je zal er wel nog moeten voor zorgen dat je webserver correct is ingesteld zodanig dat die ook weet welke applicatie hij moet laten zien als je via die url erop terecht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven